Någon mer än jag som har dille på araber? ;) Visste ni att?

Det arabiska fullblodet har använts i utvecklingen av nästan 80 % av dagens hästraser och det syns tydligt hos vissa ponnyraser.


Det arabiska fullblodet (ar: حصان عربي) är en av världens äldsta framavlade hästraser som härstammar från hela den Arabiska halvön och Mellanöstern där de avlades fram av beduinerna. Araben är en ädel hästras av ökentyp som ofta beskrivs som vacker och elegant. Gångarterna är flytande och med jämna och fria rörelser. Arabhästen uppnår ofta högre ålder än de flesta andra hästraser och de ädlare arabiska hästarna har under flera tusen år använts för att förädla andra hästar, och mer än 80 % av dagens modernare hästraser har under någon tid influerats eller förädlats av araben.

 

Araben är en av världens mest eftertraktade hästraser, mycket på grund av sin mystik och sitt ädla utseende, men även då de är utmärkta allroundhästar som duger till all slags ridsport, westernridning och speciellt till distansritt då araber är typiska ökenhästar med en otrolig uthållighet. Trots alla myter om arabens hetsiga humör så är rasen i de flesta fall utmärkta familjehästar som lever länge och är härdiga och motståndskraftiga mot sjukdomar.

 

Arabiska fullblod har en mycket tydlig och unik karaktär med kort rygg, rundad nacke och en tydligt inåtbuktande nosprofil. Huvudet är lätt trekantigt med liten mule och platt panna. Araben har oftast även bara 17 revben, 16 svanskotor och 5 ländkotor i jämförelse med de normala 18 revben, 17 svanskotor och 6 ländkotor som hos andra hästar. De färre svanskotorna bidrar till arabens höga svansföring vid rörelse. Araberna blir oftast mellan 145 och 155 cm i mankhöjd och förekommer i alla färger utom black och tigrerad. Skäck finns men är ovanliga och man avlar inte på dem då de inte är tillåtna.

 

Då vet ni varför Tiff har högre svansföring och har så vackert ansikte;)

O både hon och laban kommer ju leva riktigt länge höhö;)

 

Nejmen ärligt talat är min högsta önskan att kunna börja avla fram riktigt fina araber, synd dock att de är så satans dyra med den fina stammen!

 

 

Någon mer än jag som har dille på araber? ;)

 


Kommentarer
Postat av: cajsa och beda

allt bra?

2012-03-06 @ 17:40:04
URL: http://dukanalltidtaentitt.blogg.se/

Lämna din åsikt här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din blogg:

What do you need to say?:

Trackback
RSS 2.0