Något otroligt många glömmer inom ridningen!

Har du problem med att din häst springer över dig, knuffar på dig eller liknande?
Detta är ett sjukt vanligt problem då det finns otroligt många ryttare som enbart tänker på ridningen och inte hur hästen behandlar dig på marken.
Jag själv hatar när hästar försöker ta kommadot och behandlar en med dålig respekt.
Har därför övat otroligt mycket på Parelli, något som inte enbart kan användas inom markträningen utan ochså ridningen.
Här är en bra text jag hittade idag om lite övningn för er som har problem med orespekterande hästar!
 
En häst pressar ofta andra hästar och även människor till att flytta på sig med hjälp av framdelen, speciellt bogen. Detta har sitt ursprung i hur stoet flyttar sitt föl, som ofta befinner sig vid moderns bog. Detta är enligt NH viktigt att tänka på när man hanterar hästar, så att man inte låter hästen knuffa och putta människan hit och dit, för då har hästen nämligen ingen respekt för människan.
En metod inom NH är att inte gå bredvid hästens bog då man leder den, utan istället gå framför hästen. Försöker hästen komma för nära så använder människan änden av ledrepet till att markera sin personliga sfär. Då människan rytmiskt svingar repet fram och tillbaka runt kroppen signalerar han/hon till hästen att "Jag skulle inte komma närmare om jag var du". Går hästen trots detta närmare människan, så träffas hästen förmodligen av repet och backar sedan.
Det handlar inte om att vilja träffa hästen, utan om att skydda sig själv från att få hästen alltför nära. Har hästen ingen respekt för människan kan det i värsta fall leda till att människan blir översprungen.
 
Hoppas ni lärt er något;)
 

Kommentarer

Lämna din åsikt här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Din blogg:

What do you need to say?:

Trackback
RSS 2.0